"Jambalaya, Craw Fish Pie, Filé Gumbo,and tonight
Im gonna see my Chère Amio"

Sådan lyder omkvædet i en velkendt countrysang. De fleste kan synge med på den, men de færreste er klar over, at der bag de tre første ord gemmmer sig tre af de klassiske hovedretter fra CAJUN-KØKKENET.

HISTORIE:

CAJUN-KØKKENET har sit udspring blandt fransk-canadierne, der udvandrede i midten af 1700-tallet - eller rettere blev fordrevet - af englænderne fra det nuværende Nova Scotia, dengang kaldt Acadia.

Udvandrerne slog sig ned i det sydlige Louisiana omkring Atchafalaya Basin, dér hvor byerne La Fayette og Baton Rouge i dag ligger.

Den klassiske franske kogekunst kom her til at smelte sammen med det spansk-italienske kolonikøkken, med det nærliggende mexikanske, og med de indfødte indianske og de afrikanske madkulturer fra slavernes køkken. For eksempel kommer navnet Jambalaya af det franske Jambon for skinke og Laya, det indianske for ris, mens Gumbo er det afrikanske navn på den jævnende grøntsag okra, (også kaldet ladiesfinger på engelsk og bamya på tyrkisk.)

Sammensmeltningen er så unik, at man kalder Cajun køkkenet for Amerikas eneste eget køkken - det er kun hér den blanding af folkeslag og madkulturer findes.

Retterne er stærke, men ikke brændende, og krydderierne spiller en stor rolle i madlavningen.

CAJUN I DANMARK

Musikeren og sangeren Peter Abrahamsen fik i begyndelsen af 1990erne interessen for denne livsbekræftende Cajunkultur, som også indbefatter musik. Som man siger: - Det er kokken, der laver maden, men musikken, der får den til at virke.

Han og hans kone journalisten Abelone Glahn startede firmaet GO CAJUN FOOD & MUSIC, som ikke alene henvender sig til detailkunder, men også til storkøkkener, kantiner, restauranter og kursuscentre.

Der er mange andre i Danmark, der beskæftiger sig med cajun og creoler musikken og kulturen. Det være sig som udøvende spillemænd, som musikinteresserede, restauranter eller bare som kulinarisk interesserede.


KANTINER OG STORKØKKENER, ENGROS :

Som ovenfor nævnt oplever vi mere og mere, at kendskabet til cajun og creolerkulturen vokser i Danmark.

Som følge heraf er der også flere restauranter, kantiner, storkøkkener, kursuscentre og forretninger, der interesserer sig for krydderierne.

Vi stiller os til rådighed for konsulentvirksomhed. Det vil sige, at hvis du vil have en Cajun-uge i din kantine, kan vi være med i en planlægning af en periode, vi kan undervise køkkenpersonalet og bistå med udsmykning. På samme måde står vi til rådighed med opskrifter til store portioner.

 

OPSKRIFTER:

Det er sjovt at prøve retterne selv, så vi har selvfølgelig også opskrifter på disse hjemmesider. Du vil finde en del af dem under Opskrifter.

Foruden en række kogebøger, som vi handler med, har vi udgivet tolv af de mest almindelige cajunopskrifter i en lille bog med titlen "Kulinariske Postkort". Den fåes ved henvendelse til info@gocajun.dk, eller skriv til Go Cajun food & Music, Fjendstrupvej 2, Maglebrænde, 4850 Stubbekøbing
Ring evt 54 49 00 77, der kan oplyse om den nærmeste forhandler.

venlig hilsen

Peter Abrahamsen og Abelone Glahn